امروزه با توجه به نقش مهم انواع کسب‌وکارهای نوپا در توسعه و پیشرفت اقتصادی کشورها در زمینه های مختلف، مفهوم جذاب کارآفرینی جایگاه ویژه و متمایزی در دنیای مدرن پیدا کرده است.

فارغ از انواع و اقسام تعاریف و دسته بندی ها در مورد مفهوم و شرایط کارآفرینی ، در نگاه اول کارآفرینان افرادی هستند که با تحقیق و بررسی انواع بازارها به پیدا کردن راه حل هایی برای پاسخگویی به نیازها و سوالات مخاطبان اقدام می کنند .

در کنار ارائه خدمات یا کالاهای مورد انتظار و دلخواه به مشتریان خود و ایجاد حس رضایت و پیشرفت از مزایای اقتصادی آن هم برخوردار می گردند .

در صنعت گردشگری سلامت به دلیل آنکه عمده خدمات به صورت تخصصی و توسط کادر پزشکی حرفه ای ارائه می گرد، شاید در نگاه سطحی کارآفرینی چندان منطقی و اجرایی نباشد اما بالعکس امروزه با سرعت بسیار زیاد تغییرات در سبک زندگی مردم و تبلور نیازها و فرصت های جدید نیاز به افراد و مجموعه های خلاق و کارگشا بیشتر احساس می شود ‌.

در نگاهی جامع و کاربردی فعالیت موفق در هر صنعتی شامل دو مرحله آماده سازی جهت ورود به بازار و سپس ماندگاری در بازار و تداوم کسب و کار می باشد .

قاعده فوق جهت فعالیت و موفقیت در صنعت گردشگری سلامت نیز صدق می کند و جهت به خاطر سپردن بهتر مطالب از الگوریتم « هشت گانه P » استفاده می کنیم .

از لحظه تولد فکر و ایده فعالیت در صنعت گردشگری سلامت تا ورود به بازار پارامترهای هشت گانه زیر مطرح و مورد نیاز می باشند که در ذیل بدانها اشاره شده است :

« ENT MIX 8Ps »

?Potential ( پتانسیل و توان بالقوه )

?Passion ( شور و اشتیاق )

?Proactive ( فعال بودن )

?Perception (ادراک )

?People ( افراد )

?Perseverance ( پشتکار )

?Permanent Change ( تغییر دائمی )

?Persistent Learning ( تداوم در یادگیری )

حال بر اساس هر کدام از پارامترهای فوق نیاز است سوالات زیر را از خود و تیم نوبنیاد گردشگری سلامت خود بپرسید و با توجه به پاسخ های شفاف ، کاربردی و اجرایی به ادامه مراحل فعالیت کسب و کار جدید خود در این صنعت بپردازید :

یک- پتانسیل ها و نقاط قوت شما از لحاظ سخت افزاری ، اطلاعاتی و منابع انسانی برای فعالیت در صنعت گردشگری سلامت چه مواردی است ؟

دو- میزان علاقه و شور و اشتیاق واقعی شما نسبت به ارائه خدمات درمانی به بیماران خارجی چقدر است ؟

سه- چه میزان انرژی و فعالیت میدانی برای ورود به بازار و حضور در آن صرف میکنید؟

چهار- درک واقعی و نگرش شما نسبت به دنیای چند وجهی گردشگری سلامت چیست ؟

پنج- همکاران و مخاطبان شما در شروع کار و ادامه مسیر چه کسانی هستند ؟

شش- آیا پشتکار و انرژی لازم برای فعالیت رقابت آمیز در ده ها کشور هدف را دارید ؟

هفت- در موارد فراز و نشیب و رکود یا صعود های مقطعی چه میزان توانایی سازگاری با شرایط جدید را دارید ؟

هشت- نگرش شما نسبت به صنعت گردشگری سلامت به عنوان یک شغل مقطعی دوم یا تجارتی بزرگ و سیستماتیک است ؟

بعد از پاسخدهی شفاف به سوالات و پارامترهای فوق ، کسب مجوزات و صلاحیت های لازم ، پیاده سازی برنامه های اجرایی و فراهم کردن زیرساخت ها ، اکنون به ابتدای مسیر فعالیت عملی در بازار داخلی و خارجی گردشگری سلامت می‌رسید و زین پس لازم است با تدوین و اجرای برنامه های استراتژیک به فعالیت مستمر در این صنعت ادامه دهید .

به طور کلی ، مفهوم و طرز تفکر کارآفرینانه بدون خلاقیت و نوآوری در کسب و کار ، معنا پیدا نمی کند و البته در صنعت گردشگری سلامت نیز ،با ایده پردازی های نوین و اجرای برنامه های خلاقانه میتوان بر جذب گردشگران سلامت و بیماران خارجی تاثیر مثبت گذاشت .

در لیست عوامل موثر بر انتخاب یک مقصد درمانی برای بیماران خارجی به پارامترهای مهمی مثل شفافیت ، قیمت های جذاب ، بیمه ، ذهنیت مثبت نسبت به آن کشور ، امنیت ، کادر درمان حرفه ای و خدمات اقامتی مناسب اشاره شده است که توجه به این پارامترهای اساسی توسط شرکت های گردشگری سلامت و بیمارستان ها همراه با رعایت و اجرای دقیق دستورالعمل های جهانی به جذب بیماران و رشد کسب و کار مربوطه می انجامد .

تمام کشورهای مدعی و صاحب جایگاه در بازار جهانی گردشگری سلامت هم تلاش میکنند با اولویت قرار دادن پارامترهای بالا سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص دهند و در این میان کشورهایی موفق تر هستند که علاوه بر رعایت موارد فوق بتوانند با اجرا و پیگیری سیستم های تبلیغاتی حرفه ای و جذاب در کورس رقابت پابرجا بمانند و از نظر ارائه خدمات گردشگری و درمانی و کیفیت نسبت به سایر رقبا دارای وجه تمایز باشند .

همینجا اندکی مکث کرده و به اصطلاح « وجه تمایز » بیشتر دقت کنید.

در دنیای سرشار از تکنولوژی و عصر ارتباطات یک بیمار میتواند در هرجای دنیا با استفاده از کامپیوتر یا تلفن همراه خود در چند دقیقه به حجم انبوهی از اطلاعات درمانی و گردشگری کشورهای مختلف دست پیدا کند، و اتفاقا در اکثر موارد این اطلاعات دارای ادبیات و مضامین مشابه و یکسانی هستند و همین تشابهات شرایط انتخاب کشور مقصد را برای بیمار سخت و مشکل میکند و در این بین پیروزی با بیمارستان ها یا شرکت هایی است که در استراتژی تبلیغاتی خود توانسته اند با خلاقیت و نوآوری در بسته های گردشگری سلامت نگاه و ذهن بیماران را به سمت خود متوجه کنند و به نوعی با درگیر کردن ذهن مخاطب وی را جذب و به نوعی شکار کنند .

درست است که در اینجا شکار واژه مناسبی به نظر نمی‌آید اما باید این نکته را در نظر گرفت که در بازار چند میلیارد دلاری گردشگری سلامت و توجه تمام کشورهای مدعی به درآمد این صنعت مخصوصا در دوران کرونا و حضور شرکت ها و بیمارستان های بسیار قوی عملا باید گوشه چشمی هم به نظریه تکامل طبیعی « داروین » داشت و توجه داشته باشید که در این بازار جهانی رقابت آمیز تنها سیستم هایی پابرجا و ماندگار میمانند که با ترکیبی از سرمایه گذاری های منسجم ، ارائه زیرساخت های کامل و توانمندی های نرم افزاری بیماران بیشتری را از سایر کانال های ارتباطی و تبلیغاتی به کشور و مقاصد درمانی خود جذب می کنند .

به کار بردن چاشنی های خلاقانه و نوآورانه در ارائه پکیج های درمانی به گردشگران خارجی ، توجه به معیارهای فرهنگی و آداب و رسوم بیماران هر کشور و رنگ و لعاب دادن به خدمات درمانی و گردشگری میتواند با ایجاد تجربه های خاص هیجان انگیز برای بیماران خارجی به ایجاد تمایزهای تبلیغاتی منجر شود و نگاه بیماران بیشتری را از سمت بازار کشورهای منطقه مانند ترکیه ، هندوستان ، امارات و … به سمت ایران اسلامی سوق دهد .

در مرحله نهایی ، افراد کارآفرین و خلاقی که تمایل به فعالیت یا توسعه کسب و کار خود در صنعت گردشگری سلامت دارند ، از طریق تدوین ، تائید و اجرای « طرح تجاری کسب و کار » یا اصطلاحا Business Plan به طور میدانی وارد دنیای گردشگری سلامت می شوند .

طرح کسب و کار گردشگری سلامت، سندی است که اصول اولیه کسب و کار ارائه خدمات درمانی و گردشگری به بیماران خارجی ، بازارهای هدف داخلی و خارجی ، اهداف کسب و کار و چگونگی دستیابی به آنها را شرح می دهد.

در سایه برنامه استراتژیک و نقشه راه گردشگری سلامت شرکت تسهیلگر یا آژانس هواپیمایی شما ، یکی از چند طرح مهمی که بایستی در هنگام شروع و در ادامه کسب و کار مرتبط با گردشگری سلامت داشته باشید، طرح کسب و کار تخصصی مربوطه است .

برنامه های استراتژیک بازاریابی و مالی نیز مهم و مورد نیاز هستند اما یک طرح کسب و کار جامع تمام پارامترهای گفته شده فوق را در کنار هم تجمیع می کند ، به عبارتی دیگر برنامه بازاریابی ویژه گردشگران سلامت و برنامه مالی راه اندازی و توسعه کسب و کار نیز به طور سیستماتیک در طرح شما گنجانده می شوند.

این نکته مهم را باید همیشه در نظر گرفت که به طرح کسب و کار یا بیزینس پلن خود به‌ عنوان یک نقشه یا برگ سبزی نگاه کنید که کسب و کار شما را از مرحله ایده و استارتاپ به استقرار و درنهایت رشد و توسعه مجموعه در بازار داخلی و خارجی هدایت می‌کند.

بدون درک الفبا و مقتضیات بازار منطقه ای و جهانی گردشگری سلامت نمی‌ شود به ایده‌ های تجاری متناسب با نیازها و درخواست های بیماران سایر کشورها با شرایط فرهنگی و اجتماعی متفاوت رسید و همچنین لازم است در مورد رقبای داخلی و خارجی خود تحقیق کنید و حتما تحلیل امکان سنجی را برای همه بخش‌های طرح کسب و کار خود انجام دهید.

یک طرح کسب و کار خوب، علاوه بر مشخص کردن موقعیت فعلی و موقعیت مورد نظر شما، اقدامات لازم برای رسیدن به موقعیت دلخواه را نیز معین می کند.

یک طرح کسب و کار اطلاعات اساسی مرتبط با کسب و کار، استراتژی ها و فرهنگ شغلی را در اختیار دارندگان ایده ، سرمایه گذاران و مجریان کار قرار می دهد تا در قالب کار تیمی نتایج مورد نظر حاصل شود .

مانند هر صنعت دیگری ، در هنگام نوشتن و تدوین طرح کسب و کار گردشگری سلامت نکات مهمی وجود دارند که باید بدانها توجه شود و در زیر به مواردی از آنها اشاره می شود :

یک- به نقاط ضعف دیگر کسب و کارها و ضروریات کسب و کار خود دقت کنید .

دو- از آمار دقیق و منابع اطلاعاتی جامع استفاده کنید .

سه- برنامه ای حتی الامکان خلاصه اما دقیق و کاربردی بنویسید.

چهار- تنها کار نکنید و یک تیم واقعی واجد شرایط بسازید.

پنج- رویای کسب و کار خود را شفاف کرده و آن را تصور کنید .

شش- تمام آمار و اطلاعات لازم را گردآوری کنید .

هفت- از دیگران ( افراد موفق و به ظاهر شکست خورده ) با رعایت حریم اطلاعات کسب و کار خود مشورت بخواهید .

هشت- جریان مالی کسب و کار را به صورت دقیق و شفاف مشخص کنید .

نه- بازار هدف خود از نظر جغرافیایی و انسانی را مشخص کنید .

ده- در کمال خوشبینی و تلاش هدفمند ، واقع نگر باشید .

در پایان به این نکته طلایی توجه شود که اشتباهی که بسیاری از صاحبان کسب و کار مرتکب می شوند این است که یک بیزنس پلن می‌نویسند زیرا به آن‌ها گفته شده است به یک بیزینس پلن نیاز دارند و در نهایت به طور کلی آن را فراموش می کنند !!

به این نکته توجه داشته باشید حتما پس از ایجاد و شروع هر طرح کسب و کار مرتبط با توریسم سلامت ، آن را به عنوان یک پتانسیل دائمی و ابزار داخلی شرکت و مجموعه خود در نظر بگیرید و به صورت پیوسته در کسب و کارتان از آن بهره ببرید و حتی به صورت دوره ای آن را به روز کنید تا متناسب با تغییرات بازار ، علایق و سلایق بیماران و مقتضیات داخلی و بین المللی کارایی آن را افزایش دهید .

بدود دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *