در کل طبیعت درمانی یعنی برخورداری از اثرات شفابخش و درمانی نعمت های طبیعی خدادادی و نیز بهبود برخی بیماریهای ها با استفاده از منابع طبیعی.
طبیعت درمانی یعنی سفرهای درمانی اما نه به مقصد بیمارستان و کلینیک ها ، بلکه به مقصد دامان طبیعت در میان کوه ها ، دشت ها ، کویرها و هر پهنه خدادادی در جای جای این کره خاکی و البته کشور پهناور ایران .
اغراق نیست اگر بگوییم سرزمین ایران یک کره زمین دوم است …
داشتن شرایط خاص جغرافیایی ، چهارفصل بودن آب و هوا و شرایط اقلیمی و تاریخی منحصر به فرد باعث شده است که ایران یکی از غنی ترین و در عین حال زیباترین کشورهای جهان از نظر داشتن جاذبه های طبیعی باشد ، به طوری که از این نظر در جایگاه پنجم و به فرموده برخی اساتید و کارشناسان رتبه دوم دنیا را به خود اختصاص داده است .
ایران از نظر منابع و جاذبه های طبیعی جز منحصر به فرد ترین کشورهای جهان محسوب می شود ، زیرا هر گوشه آن طبیعتی متفاوت نسبت به سایر نقاط دارد و این طبیعت زیبا مجموعه ای از رشته کوه های عظیم ، دشت های پهناور ، کویرهای سحرآمیز ، جلگه های پربرکت ، آبشارهای رویائی ، دریاچه های زیبا و غارهای سحرانگیز و … را در دل خود دارد و ترکیب همه این اکوسیستم ها کنار هم بر بستر فلات ایران زمین موهبتی بزرگ و متمایز می باشد .
ایران با داشتن دوازده هزار گونه گیاهی ( اعم از انواع درختان ، گیاهان دارویی ، معطر و … ) غنی ترین مجموعه گیاهی در بین تمام کشورهای خاورمیانه را داراست .
طبق آمار رسمی در کشورمان تاکنون دو هزار گونه جانوری اعم از پستانداران ، پرندگان ، خزندگان و ماهی های آب های داخلی و حدود هزار و دویست گونه ماهی در آب های دریایی شناسایی شده است .
از هیرکان تا مکران ، طول سواحل کشور در حدود پنج هزار و هشتصد کیلومتر می باشد که هشتصد و نود کیلومتر آن در شمال کشور و مابقی کرانه های زیبای خلیج فارس و دریای عمان را به خود اختصاص داده است .
صدها چشمه آبگرم و آب معدنی ، دریاچه های شیرین و شور فراوان ، میلیون ها هکتار جنگل های زیبای دارای پنج نمونه پوشش گیاهی و پراکندگی جغرافیایی و در نهایت کویرهای سحرانگیز بینظیر از جمله جاذبه ها و محیط های طبیعی سرزمین ایران می باشد .
سالانه صد ها هزار گردشگر و بیمار خارجی از سرتاسر دنیا جهت برخورداری از خدمات تشخیصی و درمانی طب مکمل به کشورهایی مانند هند و چین سفر می کنند .
کشورهایی که با بازاریابی هدفمند جهانی ، تولید محتوای تبلیغاتی حرفه ای و تدوین برنامه های استراتژیک ملی توانسته اند ویترین بسیار مناسبی از خدمات طب سنتی خود به سایر جهانیان ارائه دهند و از مزایای فوق العاده این صنعت در زمینه های مختلف بهره مند گردند .
در مورد کشور عزیزمان ایران ،میراثی در حدود هفده هزار کتاب و سند مکتوب در زمینه طب سنتی ، شهرت عالمگیر حکمایی مانند ابن سینا و زکریای رازی از حدود هزار سال پیش ، تاریخ و فرهنگ غنی باستانی ، برخورداری از گنجینه غنی داروهای گیاهی و معدنی و خوشنامی پزشکان نابغه ایرانی در سطح منطقه و جهان از جمله پتانسیل های و زیرساخت های فوق العاده معرفی گسترده این حوزه از پزشکی ایران به بیماران و گردشگران خارجی می باشد .
عطر خوش انواع و اقسام ادویه های موجود در عطاری ها ، لذت طبیعت گردی و تماشای گل ها و گیاهان دارویی در کوه ها و جنگل ها ، طعم خوش بسیاری از غذاهای روستایی و عشایری با سبزیجات ارگانیک و نوستالژی خاطره انگیز کابینت جادویی مادر بزرگ ها همه و همه نشان از تنوع کم نظیر پوشش گیاهی و برکت فراوان خاک مقدس ایران زمین دارد.
هرچند به خاطر خشکسالی ها و آتش سوزی های چند سال اخیر در برخی مناطق و استان ها رمقی برای طبیعت نمانده ولی در هر حال خاک پاک و گهربار ایران قابل ستایش ، شکرگزاری و دفاع همه جانبه می باشد .
بحث استفاده از گیاهان در رفع نیازهای بشری ریشه در تاریخ، تمدن و زندگی بشر دارد. رویکرد استفاده از گیاهان در تسکین آلام و درمان بیماریهای بشر نیز به همین شکل بوده و گیاهان در انواع محیط های زندگی انسان ها، نخستین گزینه در درمان بیماریها محسوب میشدند. با ظهور طب مدرن، استفاده از داروهای شیمیایی و گیاهان دارویی به صورت رقابت آمیزی گسترش پیدا کرده که البته خود جای بحث جداگانه و تخصصی دارد.
منابع و کتب زیادی در مورد حوزه های مختلف طب سنتی و از جمله گیاهان دارویی نوشته شده و در بازار وجود دارد، اما به دلایل مختلف عمده این کتابها چندان معتبر نیستند. علاوه بر استفاده از منابعی که به لحاظ علمی بسیار قدیمی بوده و بهروز نیستند، بعضاً عدم برخورداری از ساختار نوشتاری دقیق علمی، نگارش توسط افراد غیرمتخصص، گرتهبرداری و ترجمههای ضعیف و ناقص از منابع خارجی ( درحالیکه بحث در مورد گیاهان دارویی و مواد معدنی ایران است ) و … از دلایل اصلی ضعف منابع علمی درحوزه های مختلف طب سنتی ایران محسوب میشوند.
و اما خبر خوش و مسرت بخش در شرایط فعلی این است که با پیگیری های فراوان اساتید و کارشناسان دانشگاهی فعال در طب سنتی ، سازمان بهداشت جهانی ، ایران را در حوزه طب سنتی به رسمیت شناخته است و منتظر دریافت پنج « بنچ مارک » طب ایرانی در حوزه های تشخیصی و درمانی می باشد تا به صورت رسمی و قانونی طب ایرانی در مراجع و کتب پزشکی جهان معرفی گردد .
در نگاهی کلی و سیستماتیک برای حداکثر استفاده از پتانسیل های طب سنتی کشورمان در بستر گردشگری سلامت مسیری اجرایی شامل پنج مرحله بازخوانی – حفظ و حراست منابع علمی – ثبت جهانی – معرفی و تبلیغات مستمر مورد نیاز می باشد که خوشبختانه فعالیت های مفید و مستمری در این راه توسط دلسوزان و متخصصان امر صورت گرفته است.
تمام موارد فوق و صدها مکان واجد شرایط دیگر جهت ارائه انواع خدمات طبیعت درمانی از جمله کویر درمانی ، نمک درمانی ، لجن درمانی ، جنگل درمانی ، دریا درمانی و آب درمانی در دسترس گردشگران و بیماران داخلی و خارجی می باشد که در کتاب « طبیعت درمانی و گردشگری سلامت ایران » با نگاهی علمی و کاربردی پتانسیل های شش گانه اصلی طبیعت درمانی کشور را به تفکیک بررسی کرده و در ادامه سعی کرده ام نقاط مشترک این حوزه جذاب از طب مکمل را با جذابیت های بازار گردشگری سلامت کشور معرفی و شکوفا کنیم .
بدود دیدگاه